Arne Berger tilhørte kavaleriet og skulle møte på Gardermoen ved mobilisering. Han bodde på denne tid på Haga gård i Kråkstad. Da han kom til Ski den 11. april, ble han imidlertid stoppet av lensmann Willy Westgaard og sendt til Mysen. På festningen her hadde de nok folk, og ble herfra sendt videre til Askim. Ved Moen skole fikk de utlevert uniform, utstyr og våpen. Sammen med 12-15 andre ble han så sendt ned til jernbanebrua ved Fossum for å møte tyskerne her. Blant andre var også Hans Mørch fra Ski beordret til transportoppdrag med sin lastebil på denne tiden. Det var nå blitt kveld og natten til den 12. april.

Berger og en mann til ble plassert på vestsiden av brua på en kolle. De var utstyrt med mitraljøse og bygde et bra brystvern av snø med god dekning mot brua. Busser fra Schøyens Bilcentraler var rekvirert for å transportere tyske soldater sørover fra Oslo. Bussene kom på rekke, og da tre busser var framme ved fjellveggen før brua, ble de beskutt. Reidar Furu fra Kråkstad hørte til de fast oppsatte styrkene og var ganske godt forberedt. Han hadde møtt noen dager før og skulle befeste selve Fossumbrua. Tyskerne i de gjenstående bussene spredte seg utover i nærheten, men uten å forsøke seg på jernbanebrua der Berger og kameraten lå klar for ildgiving.

De nevnte to ble utpå dagen beordret til et ringvern av Høgda utenfor Askim hvor forsvarets hovedkvarteret var midlertidig etablert. På kvelden ble de trukket tilbake til Sekkelsten på E 18 der veien tar av mot Eidsberg. Dro så på natta til Ramstadkrysset. De fikk her ligge i fjøset på en bondegård. Utpå dagen den 13. april kom de til Ørje. Det var tidligere sagt at de her skulle sette seg til motverge, men det ble det ikke noe av. Både offiserer, befal og menige var uten klar ledelse fra høyere hold.

Etter å ha passert grensen måtte de levere fra seg våpnene. Det hadde kommet mange fra de norske styrkene før dem, for det lå hauger av håndvåpen som lignet vedstabler langs veikantene. Berger ble forlagt på Samskolan i Fillipstad i Sverige.

Allerede dagen etter så han et oppslag hvor det ble søkt etter en gårdsarbeider til et større bruk nærmere Trollhättan. Forpakteren her hadde alle sine tre sønner ute på nøytralitetsvakt. Han fikk jobben, og ble her til slutten av juli måned. Det var siste frist for å vende tilbake uten å bli betraktet som landsforræder av tyskerne. Det hadde stadig blitt sendt hjem puljer av soldater. Berger var så gårdsbestyrer på Tronås fram til høsten 1943. Han var videre stutteribestyrer i Askim fram til 1946. I denne perioden var han med på mange illegale transporter av våpen og flyktninger. Pianisten Robert Levin var en av de mange han brakte i sikkerhet. Askim var den siste stasjonen uten krav om spesiell tillatelse for å ferdes. Videre mot grensen måtte reisende ha egne passersedler.

Arne Berger var den 8. mai 1993 med på et minne-arrangement ved Fossumbrua. Dette ble dekket av lokalsendt TV i Askim. Her ble det vist uniformer, våpen og utstyr fra krigens dager.